Уеб сайт за ИТ и електроник размисли

29окт/120

Бизнесът и интернет?

seoВ днешно време е изключително необичайно за една фирма да няма уебсайт. Интернет е новите „жълти страници“, един обширен каталог, в който не може да си позволите да не присъствате. Около 85 процента от потенциалните ви клиенти първо се консултират с интернет, когато имат нужда от дадена услуга, стока, т.н.

Един професионално изграден интернет сайт няма да е просто каталог от 21 век. Чрез сайта си ще може да достигнете по-широка клиентска база, а не само тази, ограничена до района около бизнеса ви. Освен това добре изглеждащият уебсайт може да ви помогне в борбата срещу по-големи фирми, които имат зле направен или направо нямат сайт.

Само че изграждането на фирмен уебсайт не е достатъчно. Ако никой не го посещава, на практика няма полза от тази инвестиция, нали? Е, затова има интернет реклама. За разлика от конвенционалната офлайн реклама, интернет промотирането ви позволява много по-директен подход към клиентите. Освен това възможностите, давани от модерните технологии, са почти неограничени – малко креативност може да утвърди бранда ви и да изстреля продажбите нагоре.
Какви са вариантите за реклама в световната мрежа? Нека да ги изложим в един списък:

SEO
Оптимизацията за търсещи машини се нарича методът, който класира сайта ви като един от първите резултати в страниците на търсачките. Класирането е според ключова дума. Примерно искате да излезете на първо място за ключовата дума „стоматолог в София“. Една SEO кампания може да ви изведе на първа страница за тази ключова дума.

Резултатите от този метод за реклама се разглеждат в дългосрочен план. Често скоростта, с която вашият сайт се класира зависи от наситеността на нишата, в която е и естествено от бюджета за SEO. Не е необичайно резултатите от оптимизацията да се усетят чак след 5-6 месеца от започването на кампанията.

SMM

SMM е абревиатура за Social Media Marketing или маркетинг в социалните мрежи. Всички имаме профил в някоя социална мрежа, най-често това е Facebook. Социалните мрежи могат да ви осигурят най-таргетираната реклама в интернет – може да сортирате хората, на които вашата реклама да се показва, по пол, интереси, възраст, семейно положение и хиляди други параметри. Това води до най-добрите резултати, постигнати с най-малък бюджет.

CPC
Cost per click наричаме рекламния метод, при който рекламодателят плаща на кликове върху рекламата му. Често тя води до фирмения уебсайт или до страница с някакъв вид промоция. Макар и да нямате толкова опции за таргетиране на рекламата, с CPC промотирането пак може да постигнете завидни резултати.

CPA
Cost per action – тук плащате на извършено действие. Най-добре може да се илюстрира с пример: Вие сте собственик на сайт за запознанства. Искате да изградите клиентска база и избирате CPA рекламата като начин за промотиране. Поставяте дадено условие (например регистрация в сайта ви)
и плащате за всеки регистриран потребител, независимо че рекламата ви може да е видяна от стотици хиляди души и кликната от хиляди потребители.

CPA рекламата обикновено се възлага на цели мрежи, специализирани в такъв тип реклама. При присъединяването предоставяте вашата оферта и хиляди уебмастъри могат да изберат да я промотират.

Това са основните методи за реклама в интернет. Не правете грешката да отделите даден бюджет за изграждането на уебсайта и нулев такъв за реклама. Често последното е по-важно и от сайта.

Публикувано от Мариан Андреев

Маркирано като Оставете коментар
Коментари (0) Връзки за обратно следене (0)

Няма все още коментари.


Leave a comment

(required)

 

Все още няма връзки за обратно следене.