Уеб сайт за ИТ и електроник размисли

7дек/100

Facebook съдят учители заради думата “book”


Гигантът в социалните мрежи Facebook съди професионална социална мрежа, че имала в домейн името си думата “book”. Според Марк Цукерберг, създателят на социалната мрежа Facebook и неговите адвокати, Facebook е световен социален, културен и политически феномен, а с голямото име идва и имитацията и неправомерно използване на влиятелната им дума. Основният аргумент срещу социалната мрежа за учители Teachbook, е че използва популярната вече запазена марка FACEBOOK, за да придобие популярност. Искът се обуславя с факта, че това е идеален опит да установят проекта си като "Facebook за учители".

Според официалното изявление на Facebook, никой няма право да използват думата “book” в своите домейни, защото мрежата им има над 500 милиона регистрирани потребители, които прекарват над 700 милиарда минути на месец в сайта, а над милион уеб сайта използват техните инструменти за интеграция.

В отговор на обвиненията управителят на Teachbook каза, че Facebook нито притежава интернет, нито думата “book”.

От острата реакция на FACEBOOK става явно, че думите в техния домейн “face” или “book” ще се считат за строго нарушение на права им, защото по техните думи имат много регистрирани и патентовани продукти с думата FACEBOOK.
Делото е достъпно онлайн в PDF формат от 72 страници тук.

Тази случка не е прецедент в кратката история на FACEBOOK. Преди време те са изпадали в същия спор със сайт за пътувания, който е бил кръстен Placebook, но след съдебния иск от страна на FACEBOOK те са прекръстили името си на Triptrace само и само да не застават срещу гиганта.

Публикувано от Мариан Андреев

Коментари (0) Връзки за обратно следене (0)

Няма все още коментари.


Leave a comment

(required)

 

Все още няма връзки за обратно следене.